Przeskocz do treści

Odmiany Miodu

Rzepakowy - wzmacnia serce

W stanie płynnym jest bezbarwny albo w kolorze słomkowym. Po skrystalizowaniu jest barwy biało kremowej. Krystalizuje szybko ze względu na dużą zawartość glukozy, przyjmując konsystencję mazistą. Zapach ma słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. Miód rzepakowy stosowany jest w chorobach układu krążenia, w chorobach wątroby oraz przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także przy schorzeniach skóry. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała miażdżycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze. Stosowany zewnętrznie, w przypadku oparzeń, zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Przyśpiesza proces ziarninowania a w następstwie gojenia.

Wskazany przy leczeniu:

  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych

Gryczany ukoi twoje nerwy

Zawiera czynnik, który pobudza zwykle uśpioną część szarych komórek, więc jest on wskazany dla osób pracujących umysłowo oraz dla młodzieży uczącej się. Ma barwę ciemno-herbacianą do brązowej, zapach bardzo silny, przypominający zapach kwiatów gryki, który utrzymuje się bardzo długo w czasie przechowywania. Miód ten ma słodki, zdecydowanie ostry, piekący smak. Krystalizacja miodu przebiega wolno, około dwóch, trzech miesięcy. Przechowywany w temperaturze pokojowej, po pewnym czasie, w miarę postępowania procesu krystalizacji, rozdziela się zwykle na dwie warstwy: górną płynną i dolną skrystalizowaną. W niższej temperaturze (10-14oC) miód ten krystalizuje równomiernie. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek.

Wskazany przy leczeniu:

  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość
    z niedoboru żelaza

Lipowy dobry na kaszel

Może mieć barwę bardzo jasną, od prawie białej poprzez ciemniejszą aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem, zależnie od domieszki spadzi, która zwykle towarzyszy nektarowaniu lip i prawie zawsze występuje w tej odmianie miodu. Zapach miodu lipowego jest bardzo silny, podobny do zapachu kwiatów lipy. Smak słodki z nieco goryczkawym posmakiem, lekko piekący. W temperaturze około 20oC krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco. Stosowany w zapaleniu oskrzeli, grypie, kaszlu, gorączce oraz w stanach niepokoju i bezsenności.

Wskazany przy leczeniu:

  • górne i dolne drogi oddechowe
  • serce i układ krążenia
  • układ nerwowy, stres

Wrzosowy na nerki i prostatę

Ma barwę bursztynowo-herbacianą z jaśniejszym lub ciemniejszym odcieniem, o silnym  bardzo przyjemnym zapachu, nieco podobnym do zapachu kwiatu wrzosu i słodkim, lekko gorzkawym, charakterystycznym, bardzo przyjemnym smaku. W temperaturze około 20oC miód wrzosowy żeluje się w ciągu kilku tygodni w galaretowatą masę. Taki specyficzny sposób "krystalizacji" jest właściwy tylko dla tej odmiany miodu. Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony śluzowej jamy ustnej - zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia

Wskazany przy leczeniu:

  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit

Wielokwiatowy dla alergików

Miód taki w większości wypadków jest jasny, a tylko nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miody kwiatowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miód pochodzi z nektaru najczęściej różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny. O jego skuteczności decyduje różnorodność antygenów pyłkowych wchodzących w skład miodu wielokwiatowego.

Wskazany przy leczeniu:

  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne

Spadziowy dobry dla anemików

Spadziowy z drzew Iglastych. Ma ciemną brązową barwę, z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem, silny charakterystyczny zapach przypominający zapach igliwia lub żywiczny. Miód spadziowy krystalizuje w ciągu około pięciu do ośmiu tygodni. Przechowywany przez dłuższy okres w temperaturze około 20oC często rozwarstwia się na dwie części: górną płynną i dolną skrystalizowaną. Ma zastosowanie w leczeniach nieżytów górnych dróg oddechowych.

  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca
    i naczyń, nerwice

Spadziowy z drzew liściastych. Ma barwę brązową, nieco jaśniejszą od miodu ze spadzi iglastej, czasem z brudno-zielonkawym odcieniem. Smak słodki, charakterystyczny, z nieco gorzkawym posmakiem. W opinii konsumentów jest to smak mniej atrakcyjny, niż miodu ze spadzi iglastej. Zapach tego miodu jest niezbyt silny, ale specyficzny. W temperaturze około 20oC zwykle krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i większe wartości odżywcze niż miody nektarowe (większa zawartość składników mineralnych i inhibiny). Stosowany w anemiach, gruźlicy, chorobach krążenia i zaparciach

  • nerki i drogi moczowe
  • wątroba i drogi żółciowe
  • przewód pokarmowy, jelita

Nektarowo-spadziowy. Charakteryzuje się brunatną barwą często z zielonkawym odcieniem, ma bardzo słabo wyczuwalny, lekko korzenny zapach, słodki smak (czasem z łagodnym gorzkawym posmakiem). Proces krystalizacji zachodzi w tym miodzie w ciągu kilku tygodni. Miód łączy w sobie delikatny smak miodów nektarowych i zwiększoną aktywność antybiotyczną spadziowych. Stosowany w zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Zmniejsza szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu).

  • stany wyczerpania fizycznego
    i psychicznego
  • serce i układ krążenia
  • zaburzenia trawienne